Opening first fast charging point at the seaside in Ostend

Opening first fast charging point at the seaside in Ostend

10/06/2024

Share this message:

Climate Plan

Smappee, het innovatieve cleantechbedrijf uit Kortrijk, opent vandaag zijn eerste Smartstop aan de kust, op de site van Lemahieu Group in Oostende. Dit gebeurde in het bijzijn van burgemeester Bart Tommelein. Het snellaadplein gebruikt uitsluitend lokale hernieuwbare energie, speelt in op variabele tarieven en stuurt de snelladers slim aan. Hierdoor kunnen EV-rijders snel, zorgeloos en voordelig laden met minimale klimaatimpact. Dankzij de slimme sturing kan het concept zelfs geplaatst worden op locaties waar een overbelasting van het net dreigt. De Smartstop bij Lemahieu Group in Oostende beschikt over zes snelladers van elk 240 kW, waardoor zowel inwoners, lokale werknemers als (dagjes)toeristen in nog geen 15 minuten snel kunnen laden voordat ze de snelweg opgaan.

100% Belgische innovatie, 100% groene energie

Smartstop is een snelgroeiend netwerk van snellaadpleinen en een 100% Belgische innovatie van Smappee. Het gebruikt de Smappee Ultra 240S snelladers, 100% lokale hernieuwbare energie, en is langs Belgische wegen te vinden. “EV-rijders kunnen bij Smartstop rekenen op voordelige tarieven dankzij ons slimme gebruik van energie en variabele tarieven,” zegt Stefan Grosjean, CEO van Smappee. “Onze AI-gebaseerde algoritmen optimaliseren het laden met goedkope energie door rekening te houden met day-ahead prijzen en weersvoorspellingen. Bij gebruik van batterijen slaan we goedkope energie op voor later gebruik tijdens dure momenten.”

 

Smartstop helpt ook bij het voorkomen van overbelasting van het Belgische elektriciteitsnet. “We kunnen het vermogen aanpassen of het laden verschuiven naar rustigere momenten, zonder dat de chauffeur op het moment van vertrek tekortkomt,” aldus Grosjean. “Smartstop toont Smappee’s inzet voor de energietransitie en onze voortrekkersrol als Belgische speler. We zijn op koers om tegen het einde van het jaar 50 Smartstops operationeel te hebben.”

IMG_4929_square_1024px

Duurzaam en winstgevend

Voor de eigenaar van de site van het snellaadplein, Mike Lemahieu, was de keuze voor Smappee Smartstop vanzelfsprekend. Mike Lemahieu, CEO van Lemahieu Group, vertelt: "Als bedrijf zijn we een voortrekker in onze sector op het vlak van duurzaamheid, onder andere met onze windmolen in Gent, opvang van hemelwater met een capaciteit van meer dan één miljoen liter en 20.000 zonnepanelen op onze daken (goed voor 10 megawattpiek). De samenwerking met Smappee was voor ons een logische volgende stap. De overtollige zonne-energie wordt voortaan ingezet om wagens te laden. Zo draagt Lemahieu Group ook haar steentje bij en profiteren inwoners mee van onze zonne-energie. Bovendien hebben de laadpalen verschillende awards gewonnen en zien ze er heel mooi en strak uit; kortom, ze zijn een echte meerwaarde voor onze site.

 

luchtfoto_lemahieu_oostende_square

Troef voor Oostende

Het is de doelstelling van Vlaanderen om het laadnetwerk uit te breiden tot 35.000 laadpunten tegen 2025 waaronder ook ultrasnelle laadinfrastructuur om de 25 kilometer langs snelwegen en grote verkeersaders. “Dankzij initiatieven zoals Smappee Smartstop is deze doelstelling binnen handbereik”, aldus Bart Tommelein, burgemeester van Oostende. “Met de opening van dit snellaadplein zetten we een belangrijke stap naar een duurzamere toekomst voor onze stad. Dit nieuwe laadplein biedt onze inwoners, lokale werknemers en toeristen de mogelijkheid om 24/7 sneller en efficiënter te laden. Zeker op toeristische plekken en in steden met veel mensen is er grote nood aan laadpalen, en Oostende is daar een perfect voorbeeld van. We weten dat zeventig procent van de mensen thuis zal laden, twintig procent op het werk, en de overige tien procent op plekken waar ze tijdelijk verblijven. De kust speelt hierin een cruciale rol. Met dit snellaadplein zetten we Oostende stevig op de kaart als pionier in duurzame mobiliteit."

 

Meer info smappee.com

 

Download hier het persbericht