Nieuw zonneproject in Gent één van de grootste in Vlaanderen | Lemahieu Group

NIEUWS

Nieuw zonneproject in Gent één van de grootste in Vlaanderen

22/12/2021

Deel dit bericht:

Duurzaam ondernemen

Innovatie

Klimaatplan

17 000 zonnepanelen op de loodsen van Lemahieu Group in Gent zullen de gebouwen van Stad Gent van groene stroom voorzien

Groene stroom voor stad Gent

Lemahieu Group en burgercoöperatie Beauvent investeren samen in een nieuw zonneproject. 6.4 ha dakoppervlakte van de site van Lemahieu Group in Gent wordt de komende maanden klaargestoomd om 17 000 XL zonnepanelen te dragen.

De installatie is goed voor 7000 MWh en zal via een stroomafnameovereenkomst de gebouwen van stad Gent al zeker gedurende 15 jaar van groene stroom voorzien.

De Stad Gent haalt nu al zo’n 10 procent van het elektriciteitsverbruik in de stadsgebouwen in eigen beheer uit zonnepanelen op eigen daken. Dankzij de nieuwe zonnepanelen aan de Rigakaai zal de Stad in één klap in totaal 46 procent van het elektriciteitsverbruik uit lokaal geproduceerde hernieuwbare energie halen. Daarmee wordt de doelstelling van 30 procent tegen 2024 ruimschoots overtroffen.

Primeur in Vlaanderen

Dit project komt tot stand op vraag van stad Gent en is een primeur in Vlaanderen. Voor het eerst koopt een stad zonnestroom aan die geproduceerd wordt op een dak van een private eigenaar. Ook Gentenaars zullen de kans krijgen om te mee te investeren in de zonnepanelen. Het project zal namelijk deels gefinancierd worden via burgerparticipatie.

Deze zonne-installatie is de grootste in de geschiedenis van Beauvent en direct ook één van de grootste in Vlaanderen. Deze samenwerking toont aan dat burgers een centrale rol spelen in de energietransitie. Met onze coöperatieve aanpak zorgen we voor duurzame investeringen in hernieuwbare energie en laten we de winst terugvloeien naar de lokale burgers. Wij kijken alvast uit naar het enthousiasme van de Gentenaars om mee te participeren.” Frédéric Haghebaert, Algemeen Directeur Beauvent.

 

Dankzij een eerste goede samenwerking met Beauvent, waarbij we in 2021 op onze productievestiging in Oostende een zonneproject van 2.2 Megawattpiek realiseerden, hebben we besloten om onze dakoppervlakte ten dienste van stad Gent en bij uitbreiding de Gentenaars, te stellen. Sinds 2020 zijn we CO2-neutraal. Op onze site in Gent hadden we al groene stroom dankzij de windmolen. Deze investering is een verdere logische stap in ons duurzaamheidsbeleid.” Mike Lemahieu, CEO Lemahieu Group.

half_widthlemahieu-group-nieuws-zonnepark-gent-520-x-520-px
inline_largelemahieu-group-nieuws-zonnepark-gent-300-x-300-px-3
inline_largelemahieu-group-nieuws-zonnepark-gent-300-x-300-px
inline_largelemahieu-group-nieuws-zonnepark-gent-300-x-300-px-4

 

Lees het volledige persbericht