Duurzaamheid | Lemahieu Group

Hout, het materiaal voor een duurzame toekomst

Elk proces, elke divisie en elk product is doordrenkt van duurzaamheid. Met investeringen in de allernieuwste, meest ecologische technologieën en productinnovaties maximaliseren we het duurzame karakter van onze meest geliefde grondstof: hout. Duurzaamheid wordt doorgetrokken in alles wat we doen, van aankoop tot productie en van investeringen tot personeelsbeleid.

Meer dan 70% uit duurzaam beheerde bossen

Onze producten zijn voor meer dan 70% afkomstig uit duurzaam beheerde bossen en voldoen bijgevolg aan de hoogste normen, met als waarborg een PEFC- of FSC®-certificaat. Lemahieu-Lempan volgt de EUTR-richtlijnen zeer strikt. Zo garanderen we enkel legaal gekapt hout en worden onze partners eerlijk betaald.

EUTR

Vanaf 3 maart 2013 is de Europese Houtverordening (EU Timber Regulation, EUTR) van kracht. De EUTR maakt deel uit van het actieplan van de Europese Unie over wetshandhaving, goed bestuur en handel in de bosbouw (Forest Law Enforcement, Governance and Trade, FLEGT).

 

In het kader hiervan werd een Stelsel van Zorgvuldigheidseisen (DDS) opgesteld, als handleiding voor de inkoop van houtproducten, met het oog op naleving van het bedrijfsbeleid voor verantwoorde en legale inkoop.

 

Het doel van deze handleiding is ervoor te zorgen dat bij de sourcing en inkoop van houtproducten dit Stelsel van Zorgvuldigheidseisen wordt toegepast om het risico te minimaliseren dat producten van onbekende of illegale oorsprong worden ingekocht of op de markt worden gebracht. Een Beleidsverklaring Verantwoord Inkoopbeleid is eveneens ter beschikking.

inlinelemahieu-group-kwaliteit-520x520px-product

Een kwalitatief product start bij de basis

Net als u willen we vertrouwen hebben in de producten die we aankopen. Daarom gaat ons aankoopteam zorgvuldig te werk in de selectie van hout en platen en werken we met partners die onze visie en passie voor hout delen. Leveranciers die net zoals u trots zijn op hun product en die kwaliteit hoog in het vaandel dragen.

Voor ons staat kwaliteitsvol hout gelijk aan legaal en duurzaam geoogst gekapt hout. We kijken zeer streng toe dat hout en platen die we wereldwijd aankopen, voldoen aan de EUTR-wetgeving.

Met respect behandeld

Natuurlijke, kwaliteitsvolle grondstoffen behandelen we met respect. Hout dat nog te vochtig is om te bewerken, wordt gedroogd in onze droogkamers tot het juiste vochtpercentage is bereikt.

De wijze waarop onze stockageplaatsen zijn gebouwd, creëert maximale ventilatie waardoor hout ook op een natuurlijke manier kan drogen.

inlinelemahieu-group-kwaliteit-520x520px-met-respect-behandeld
inlinelemahieu-group-kwaliteit-520x520px-transport

Vlotte leveringen met onze eigen vrachtwagens

Voor een snelle en efficiënte levering, werken we met zowel eigen chauffeurs als externe firma’s.

Onze 4 eigen trekkers en 22 aanhangwagens bedienen onze klanten in België en Nederland.

Hout geeft zuurstof

Geen ander bouwmateriaal heeft zoveel voordelen voor het milieu als hout. Niet alleen slaan bomen CO₂ op tijdens hun levensjaren, de houtkap wordt jaar na jaar meer en meer gereguleerd waardoor duurzaam beheerde bossen stilaan de norm worden.

 

Bouwen in hout draagt bij tot de noodzakelijke CO₂-reductie. Geen wonder dus dat hout als het bouwmateriaal van de toekomst wordt gezien. Vaak zijn er echter nog te veel beperkingen om hout in alle toepassingen van de bouw te gebruiken. Met investeringen in de allernieuwste, meest ecologische technologieën en productinnovaties willen we het gebruik van hout en platen in de bouw en interieur, aanmoedigen en verruimen.

Deze visie werd bekrachtigd in:

  • De oprichting van onze dochteronderneming LDCwood, waardoor duurzaam ThermoWood® lokaal kan geproduceerd worden in België.
     
  • Een nieuwe divisie, Lemahieu Fire Protection®, die de toepassingen van hout in de projectmarkt verruimt door hout en platen brandvertragend te behandelen tot de gewenste brandreactieklasse.
     
  • De uitbreiding van onze impregneercapaciteit vergroot ons aanbod van verduurzaamde lokale houtsoorten.

Klimaatstrategie en LEAN-filosofie

Als adept van de LEAN-filosofie focussen we op het creëren van waarde voor onze klanten en medewerkerstevredenheid in alle bedrijfsprocessen. Dit betekent ook dat we verspilling in onze flow traceren en oplossen: overproductie, overbodige wachttijden, ongebruikte assets. Ook een bewust energiebeleid en medewerkers bewust maken van het energieverbruik van apparaten, verpakkingen en afvalbeheer behoren hiertoe.

Onze acties voor een duurzame toekomst

De recuperatie van regenwater in ons productieproces.
 

De installatie van een windmolen die ons voorziet van groene stroom. 

De verwarming van onze productiesite op houtkrullen.
 

We streven naar een import van 100% hout uit duurzaam beheerde bossen.

Het machinepark in Oostende draait volledig op lokaal geproduceerde groene energie dankzij onze zonnepanelen.

Bij Lemahieu Group willen we een fijne werkomgeving creëren voor onze medewerkers door oog te hebben voor ontwikkelings-
mogelijkheden, informele activiteiten en bedrijfsfaciliteiten. Zo streven we ernaar dat iedereen met volle overtuiging graag komt werken.

Een sterke basis om de toekomst van onze klanten en medewerkers te waarborgen

Hout geeft letterlijk zuurstof aan onze planeet, maar ook aan onze interne werking en relatie tot onze stakeholders. Leveranciers zien wij als partners. Met wederzijds respect en vertrouwen bouwen we langetermijnrelaties op.

 

Door de aankoop van FSC® en PEFC-gecertificeerd hout, geven we voorrang aan leveranciers die rekening houden met de lokale bevolking en bijdragen in hun welzijn, en arbeiders in correcte en veilige omstandigheden laten werken.

 

Maar het kostbaarste goed zijn onze medewerkers. Zij zetten zich dagelijks in om de toekomst van hout als duurzaam bouwmateriaal verder vorm te geven. Ons doel is een inclusieve arbeidsorganisatie waar alle medewerkers worden gerespecteerd en gelijk worden behandeld.

 

Lemahieu Group wil een fijne werkomgeving creëren in haar vestigingen in Gent en Oostende door oog te hebben voor ontwikkelingsmogelijkheden, informele activiteiten en bedrijfsfaciliteiten.

Uit het juiste hout gesneden

Onze breed vertakte hout- en platenkennis, innovatieve technieken en duurzame materialen staan samen garant voor ecologisch verantwoorde toepassingen voor binnen en buiten. Graag meer informatie over onze producten of al exact in gedachten wat u in onze capabele handen wilt leggen?