Houten gevelbekleding en de brandreactieklasse | Lemahieu Group

Houten gevelbekleding en de brandreactieklasse

05/06/2021

Deel dit bericht:

Gevelbekleding

Innovatie

Steeds vaker vragen we ons af hoe onze houten gevelbekleding kan voldoen aan de gevraagde brandreactieklasse. Voor velen zijn de eisen en hoe je er aan kan voldoen een ingewikkelde kluwen. In het belang van de brandveiligheid en aansprakelijkheid, is het echter goed te weten waarmee rekening moet worden gehouden.

Lemahieu Fire Protection® is een departement van Lemahieu Group dat zich toelegt op de brandvertragende behandeling van hout en platen. Als specialist geeft Geoffrey Moerman inzicht in de vereiste brandreactieklasse voor gevelbekleding en interieurtoepassingen in hout.

 

Brandveiligheid is zeer belangrijk. Deze topic duikt dan ook steeds vaker op in vakmedia. Liggen de eisen voor een eengezinswoning ver van waaraan bijvoorbeeld een ziekenhuis moet voldoen of een appartementsgebouw? Geoffrey Moerman: “Zeker en vast. Niet enkel de hoogte van het gebouw,  maar ook de functie en het type persoon dat in het gebouw verblijft zijn van belang voor de eis naar een bepaalde brandreactieklasse. Gebouwen voor niet-zelfredzame bewoners, zoals een kindercrèche of een rusthuis worden vanaf nu ook strenger beoordeeld, zelfs bij laagbouw (h < 10m). Dit vind ik maar logisch. In de nieuwe regelgeving zijn ook de eisen voor gebouwen hoger dan 25m strenger geworden.”

 

Hoe wordt de brandreactieklasse van een gevel bepaald en waar je moet als architect rekening mee houden? Geoffrey Moerman: “Bij gevelbekleding in hout is het belangrijk om te weten dat de gevraagde brandreactieklasse niet enkel slaat op het gevelplanchet zelf, maar van toepassing is op de volledige opbouw. De gevelbekleding, al dan niet brandvertragend behandeld, is daar dus slechts een onderdeel van. De opbouw en de achterliggende lagen, zoals isolatie, eventueel K2 10 plaat, latwerk, steunen en bevestigingswijzen worden als geheel gezien voor het behalen van een bepaalde brandreactieklasse.”

 

Geen gemakkelijke opdracht als je rekening houdt met het diverse aanbod aan gevelprofielen en de nog een grotere keuze in houtsoorten. Geoffrey Moerman: “Klopt. Er zijn zóveel verschillende combinaties mogelijk. Het is onbegonnen werk om voor brandreactieklasse C-s3,d1 en/of B-s3,d1 als producent alle mogelijke houtsoorten en combinaties te testen en te attesteren. Er zijn al heel wat mogelijkheden, maar helaas dient de architect zich dus toch aan een aantal restricties te houden, zelfs voor D-s3,d1. Afwijkende toepassingen kunnen eventueel wel in eindgebruik getest worden voor een specifiek project. Dit kost echter tijd en geld en geeft ook geen garantie op slagen.”

 

Kan je een voorbeeld geven van een bepaalde gevelopstelling die jullie al hebben laten testen? Geoffrey Moerman: “Voor een recent project in Aalst, België, voerden we samen met de projectontwikkelaar Jan De Nul en Besix de SBI-test uit voor de gevelbekleding van een nieuwe pendelparking met fietsenstalling. Als houtsoort werd gekozen voor het duurzame ThermoWood® grenen van LDCwood dat brandvertragend behandeld werd door Lemahieu Fire Protection® tot brandreactieklasse B-s2,d0. De volledige gevelopstelling werd in een erkend laboratorium getest, gedocumenteerd en finaal gecertificeerd tot brandreactieklasse B-s2,d0.”

Wil je meer concrete informatie over de vereiste brandreactieklasse voor projecten?  Download onze praktische gids

© copyright coverfoto: Jan De Nul Group | Project pendelparking Aalst. Gevelbekleding in ThermoWood® grenen van LDCwood, brandvertragend behandeld door Lemahieu Fire Protection® with Burnblock® tot B-s2,d0 (met END-use test).