Meer groene stroom voor Gent! | Lemahieu Group

NIEUWS

Burgers bouwen 15.000 zonnepanelen voor Stad Gent!

26/06/2023

Deel dit bericht:

Burgercoöperatie Beauvent heeft de voorbije maanden samen met Lemahieu Group (hout -en platenimporteur) in totaal 15.000 zonnepanelen geïnstalleerd op de loodsen van Lemahieu Group aan de Zuiddokweg in Gent. De installatie kostte meer dan 5 miljoen euro en zal 7.000 megawattuur per jaar produceren. Dat is het equivalent van het jaarlijks stroomverbruik van 2.000 gezinnen. De Stad Gent zal die opgewekte stroom voor 15 jaar aankopen aan een vaste prijs.  

 

De stroomafnameovereenkomst werd in goede banen geleid door het Vlaams Energiebedrijf (VEB), is een pioniersproject in Vlaanderen: voor het eerst koopt een stad zonnestroom die geproduceerd wordt op een dak van een private eigenaar. De zonnepanelen werden voor € 700.000 mee gefinancierd door 750 Gentenaars.

De Stad Gent haalt nu al zo’n 10 procent van het elektriciteitsverbruik in de stadsgebouwen in eigen beheer uit zonnepanelen op eigen daken. Dankzij de nieuwe zonnepanelen aan het Zuiddok zal de Stad in één klap de doelstelling van 30 procent lokaal geproduceerde elektriciteit ruimschoots overtreffen.

De installatie produceert sinds februari volop Gentse zonnestroom en wordt vandaag plechtig ingehuldigd in aanwezigheid van de Gentse coöperanten van Beauvent.

 

Frédéric Haghebaert, Algemeen Directeur Beauvent: “Deze zonne-installatie bij Lemahieu Group is één van de grootste van Gent. Dit unieke project was enkel mogelijk dankzij de financiële steun van 750 Gentenaars. We zijn trots dat we als burgercoöperatie de Stad Gent kunnen ondersteunen in het halen van haar duurzaamheidsambities. De winst die we realiseren met dit project stroomt terug naar onze coöperanten. Burgers maken zo het verschil in de energietransitie.

Mike Lemahieu, CEO Lemahieu Group: “Als Gents bedrijf zijn we enorm fier dat we ons logistiek centrum kunnen inzetten om zo samen met Beauvent de doelstellingen van Stad Gent te helpen realiseren. Ik hoop dat we, als pioniers, andere private ondernemingen kunnen overtuigen ook deze stap te zetten.”

Schepen Facility Management Stad Gent, Hafsa El-Bazioui: We zijn trots dat we dankzij dit project samen met heel wat Gentenaars kunnen werken aan een duurzaam Gent. Energie lokaal en in eigen beheer opwekken, is daarbij een belangrijke stap.

Over Beauvent

Beauvent is een burgercoöperatie die sinds 2000 al meer dan 17 miljoen euro ophaalde bij 8300 burgers. De middelen worden geïnvesteerd in lokale projecten rond hernieuwbare energie en energie-efficiëntie. Beauvent realiseerde de voorbije jaren meer dan 200 zonne-installaties, 5 windturbines, 6 WKK-centrales en 1 warmtenet in Oostende.