Circulair sporthal Bredius

Circulair sporthal Bredius

Deel dit bericht:

Brandvertragend

ThermoWood®

Brandvertragend

ThermoWood®

Gevelbekleding

Het circulaire sportcomplex Bredius is de nieuwe thuisba, maar ook het omliggende sportpark en een strook langs de Trekvaart. Dit geheel vormt een schilderachtige entree naar Muiden en de Krijgsman. Sportcomplex Bredius is ontworpen met een hoog volume en een architectonische overkapping die wordt ondersteund door een kolomstructuur. Hierdoor wordt niet alleen functionaliteit benadrukt, maar ook de sportbeleving in de sporthal.

Ecologische en duurzame oplossingen

 

Het circulaire aspect van sporthal Bredius ging ver. Naast een aantal primeurs op het gebied van circulair bouwen, is ook aandacht voor brandveiligheid in combinatie met ecologie en duurzaamheid. Zo viel voor dit laatste aspect de keuze op LDCwood® ThermoWood®, een oplossing van Belgische bodem die tal van voordelen biedt voor duurzame bouwprojecten. Het thermisch gemodificeerd grenen is duurzaam, stabiel en goed voor het milieu.

 

“Via een eerder project, waar een brandvertragende oplossing gezocht werd voor een houten gevelbekleding met lamellen, kwamen wij in contact met Lichtstad Architecten. Onze ecologische brandvertragende oplossing met ThermoWood® grenen in ‘end-of-use’, bood daar het gewenste resultaat,” aldus Geoffrey Moerman, Technical Sales Advisor Lemahieu Fire Protection.

 

Muiden_Bredius_LDCwood_Lemahieu-Fire-Protection_665

Alles onder één dak

 

Wij zijn ervaren in het thermisch modificeren, schaven en brandvertragend behandelen van hout, allemaal onder één dak in Oostende. Bij de bouw van de circulaire sporthal Bredius in Muiden was het uitgangspunt een lamellenopstelling van ThermoWood®. Vanwege onze kennis van en de routine in de uitvoering van brandvertragende oplossingen zijn wij gevraagd om ook voor dit project het hout brandvertragend te behandelen. Uiteindelijk konden we, naar wens van Lichtstad Architecten en Rots Bouw BV, een ecologische en duurzame oplossing aanbieden, die ook voldeed aan de gevraagde brandreactieklasse in die specifieke opstelling. De oplossing die in dit onderhavige project toegepast is, bestaat uit ThermoWood® grenen, sectie 41 x 137 mm, 3.400 lopende meter, brandreactieklasse B-s2, d0.

 

Een bijzondere uitdaging vormde nog het gegeven dat een gedeelte van de constructie met de lamellenopbouw dragend diende te zijn. ThermoWood® heeft an sich geen sterkteklasse. Daarom is voor het dragende gedeelte 900 lopende meter vurenhout C24 in sectie 41 x 175 mm toegepast, dat door ons op eenzelfde wijze brandvertragend behandeld en bruin geïmpregneerd werd.”

Muiden_Bredius_LDCwood_Lemahieu-Fire-Protection_652

Archello Award 2023

 

Het project van de Lichtstad Architecten kwamen terecht in de finale binnen twee belangrijke categorieën: voor 'Planet Award' en 'Best Sports and Leisure Building of the Year'. Circulair Sporthal verkreeg de meeste stemmen in de laatste categorie en ontving hiermee de prestigieuze Archello Award '23 'Sports and Leisure Building of the Year'.

1701862218409

Projectfiche