Brandweerkazerne Bramier

Brandweerkazerne Bramier

Deel dit bericht:

ThermoWood®

Geschaafd

CNC

ThermoWood®

Geschaafd

CNC

Gevelbekleding

De brandweerkazerne op de Bramier-site in Lauwe is de nieuwe uitvalsbasis voor de brandweerposten van Lauwe en Marke en vormt een mooie overgang met het naastgelegen natuurgebied.

DBG_Fluvia_8

De hulpverleningszone Fluvia wenst een nieuwe kazerne op te richten voor de brandweerkorpsen van Lauwe en Marke en dit op de KMO-zone Lauwe Bramier. De site die toegewezen is voor de nieuwe kazerne bevindt zich op het einde van de KMO zone en grenst aan het achterliggende natuurgebied.

 

De nieuwe brandweerkazerne wordt uitgestrekt langsheen de zuidelijke perceelsgrens. Hierdoor fungeert het gebouw zelf als buffer tussen het natuurgebied en het bedrijventerrein. Aan de noordelijke zijde van het gebouw ontstaat op deze manier één groot voorplein die plaats biedt voor parkeren, circulatie en oefenterrein. Deze activiteiten bevinden zich telkens aan de “drukkere” noordelijke kant van het gebouw waardoor het achterliggende natuurgebied hiervan afgeschermd blijft en de rust bewaard blijft. Door het gebouw op deze manier in te planten ontstaat een duidelijke en leesbare inrichting waarbij de volledige oppervlakte van het terrein nuttig ingezet wordt en restzones achter of naast het gebouw vermeden worden.

 

Aan de zuidelijke zijde grenst de gevel volledig aan het natuurgebied. Het was een expliciete vraag van Leiedal om deze gevel als een groene gevel te ontwerpen. Om de zogenaamde groene gevel meer diepte te geven en ook voor de gebruikers van het gebouw een meerwaarde te geven, worden uitsnijdingen gemaakt in deze gevel. Deze uitsnijdingen worden ontworpen als groene patio’s die de overgang tussen natuur en bedrijvigheid verzachten en vanop het achterliggende fietspad een subtiele inkijk geven in een brandweerkazerne. Van binnenuit zorgen deze patio’s voor veel lichtinval en een aangenaam zicht vanuit de verblijfsruimtes.

In beeld

DBG_Fluvia_2
DBG_Fluvia_56
DBG_Fluvia_58
DBG_Fluvia_59
DBG_Fluvia_8